Koronavírus: Koronavírus si vyžiadal na celom svete viac než štvrť milióna životov

05.05.2020 Celý región

Paríž 5. mája (TASR) - Na dôsledky nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2 zomrelo na celom svete už viac než 250.000 ľudí. Viac než 85 percent z nich podľahlo ochoreniu COVID-19, ktoré koronavírus vyvoláva, v Európe a v Spojených štátoch. Vyplýva to z údajov zhromaždených tlačovou agentúrou AFP a platných k utorku 00.30 h SELČ.

Najviac úmrtí spomedzi všetkých štátov zaznamenali USA s počtom 68.689. Európa je zase najhoršie zasiahnutým kontinentom so 145.023 potvrdenými smrteľnými obeťami. Medzi najviac postihnuté krajiny čo sa týka počtu úmrtí nasledujú po USA Taliansko (29.079 obetí), Británia (28.734 obetí), Španielsko (25.428 obetí) a Francúzsko (25.201 obetí).

Odkedy sa nový koronavírus po prvý raz objavil v Číne v decembri 2019, nakazilo sa ním celosvetovo už viac než 3,5 milióna ľudí. V Európe sa infikovalo viac ako 1,5 milióna osôb - ich počet však môže byť značne vyšší, keďže mnohé krajiny testujú len tie najzávažnejšie prípady.

Štatistiky AFP, ktorá vychádza z údajov jednotlivých štátov a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), teda ukazujú pravdepodobne len časť skutočného počtu nakazených.
 
 

USA zaznamenali najnižší denný nárast úmrtí na COVID-19 za mesiac

Washington 5. mája (TASR) - Počet úmrtí na nový druh koronavírusu v Spojených štátoch stúpol za posledných 24 hodín o 1015, čo je najmenší denný nárast za uplynulý mesiac. V pondelok to oznámila americká Univerzita Johnsa Hopkinsa, ktorú citovala tlačová agentúra AFP.

Prestížna univerzita so sídlom v meste Baltimore zaznamenala v pondelok do 20.30 h miestneho času (v pondelok do 02.30 h SELČ) vyše 1,17 milióna prípadov nákazy novým koronavírusom a počet 68.689 úmrtí.

Americký prezident Donald Trump uviedol, že ako najhorší scenár vidí, že na ochorenie COVID-19 zomrie v USA 100.000 ľudí. Tento počet sa však môže dosiahnuť už v júni, ako uvádzajú viaceré vedecké modely. Biely Dom predpokladá, že koronavírusu podľahne 100.000 až 240.000 osôb.

Výskumný inštitút IHME (Institute for Health Metrics and Evaluation) pri Lekárskej fakulte Washingtonskej univerzity odhaduje, že začiatkom augusta bude v USA 135.000 smrteľných obetí. Vedci vychádzali zo stúpajúcej mobility a uvoľnení opatrení v 31 štátoch, ktoré sú naplánované na 11. mája, napísal denník Die Welt.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) zase dospelo k záveru, že koncom mája sa počet denných úmrtí zvýši na 3000 - aktuálne ich je 2000. Počet infikovaných za deň má ku koncu mája podľa správy denníka New York Times stúpnuť na 200.000. V súčasnosti ide o zhruba 25.000 denných prírastkov.
 
 

Južná Kórea nehlásila nové prípady miestneho prenosu nákazy druhý deň

Soul 5. mája (TASR) - Južná Kórea hlásila v utorok tri nové prípady nákazy koronavírusom, ale všetky sú donesené z iných krajín, žiadne prípady miestneho prenosu infekcie neboli zaznamenané. Informovala o tom juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

Počet úmrtí stúpol od pondelka o dve na celkovo 254.

Po pripočítaní spomínaných dovezených prípadov nákazy je celkový počet nákaz v krajine 10.804, uviedlo Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC).

Južná Kórea nehlásila žiaden prípad miestneho (domáceho) prenosu dva dni po sebe.

Tri nové prípady sú zároveň najnižším denným údajom za posledných 77 dní, teda od 18. februára. Vtedy ázijská krajina hlásila dva nové prípady ochorenia COVID-19 spôsobovaného novým koronavírusom.

Južná Kórea teraz zároveň hlásila menej než desať nových denných infekcií už šiesty deň po sebe.

Keďže šírenie ochorenia sa spomaľuje, vláda v Soule sa rozhodla od stredy uvoľniť prísne nariadenia sociálneho odstupu, ktoré trvajú okolo 50 dní.

Školy sa začnú otvárať pre študentov vo fázach od budúcej stredy, ale vláda už tento týždeň prejde od opatrení sociálneho odstupu k zavádzaniu "schémy karantény v každodennom živote".

Minister zdravotníctva Park Nung-hu však vyhlásil, že tento krok neznamená koniec pandémie. "Sociálny odstup v každodennom živote neznamená koniec nákazy. Znamená to, že každý jeden občan je teraz zodpovedný za svoju hygienu," uviedol minister v Soule na stretnutí konanom v utorok už skôr.

Počet nových prípadov infekcie sa začal zmenšovať po tom, čo vláda začiatkom marca spustila celoštátne opatrenia, lebo krajina hlásila každý deň stovky nových nakazených.

Počet nových prípadov klesol od konca apríla na priemerne 9,1 denne, vyplýva z údajov KCDC.
 
 

V Česku sa koronavírusom nakazilo 7841 ľudí, 252 pacientov zomrelo

Praha 5. mája (TASR) - V Česku je už 7841 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom. V noci na utorok pribudlo 22 infikovaných. Počet obetí stúpol od pondelňajšieho večera o jednu na 252. V utorok ráno o tom informoval český spravodajský portál Novinky.cz.

Aktuálne sa na chorobu COVID-19 vyvolanú koronavírusom lieči v Česku 3773 ľudí. Počet vyliečených stúpol na 3816. Urobených bolo 269.093 testov, dodali Novinky.cz.
 
 

V Maďarsku zomrelo ďalších 12 ľudí, nakazených je 3065 osôb

Budapešť 5. mája (TASR) – Do utorňajšieho rána zomrelo v Maďarsku na ochorenie COVID-19 ďalších 12 chronicky chorých pacientov a počet potvrdených nakazených novým druhom koronavírusu stúpol o 30 na 3065, vyplýva z aktuálnych údajov vládneho krízového štábu zverejnených na stránke koronavirus.gov.hu.

Počet obetí vzrástol na 363. Z ochorenia sa vyliečilo 709 pacientov. V nemocniciach leží 982 chorých na COVID-19, z nich 55 je napojených na pľúcnu ventiláciu.

Krízový štáb poznamenal, že prvá fáza, ktorou je príprava zdravotníctva, bola ukončená. Nemocnice pripravili svoje kapacity na etapu masového rozšírenia ochorenia. Začína sa druhá fáza ochrany, čo ale neznamená koniec epidémie, pretože vírus sa naďalej rozširuje.

Cieľom krízového štábu je postupne pri zachovaní prísnych pravidiel obnoviť život tak, aby sa obišlo nekontrolovanému prepuknutiu nákazy. Stále platí obmedzenie pohybu v Budapešti a v Peštianskej župe, v ďalších mestách a župách epidemiologické opatrenia už zmiernili. Rúška sú povinné v hromadných dopravných prostriedkoch a v obchodných zariadeniach.
 
 

Počet prípadov nákazy koronavírusom v Rusku presiahol 155 000

Moskva 5. mája (TASR) – Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Rusku ďalších 10 102 pozitívne testovaných na koronavírus SARS-CoV-2. Federálny krízový štáb v utorok ďalej podľa agentúry TASS informoval, že celkový počet nakazených vo všetkých regiónoch sa zvýšil na 155 370.

Ochoreniu doposiaľ podľa údajov krízového štábu podľahlo 1451 ľudí a 19 865 pacientov sa uzdravilo. Približne 4961 nových infikovaných pacientov nevykazuje žiadne symptómy.

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil jednotlivým orgánom pripraviť do 5. mája plány, na základe ktorých by sa od 12. mája postupne rušili obmedzenia zavedené proti šíreniu nového koronavírusu. Platnosť obmedzení súvisiacich s pandémiou predĺžili v Rusku do 11. mája.
 
 

Počet prípadov nákazy koronavírusom vo Fínsku presiahol 5400

Helsinki 5. mája (TASR) – Za uplynulých 24 hodín pribudlo vo Fínsku ďalších 85 pozitívne testovaných na koronavírus SARS-CoV-2. Fínsky inštitút pre zdravie a zdravotnú starostlivosť dnes uviedol, že celkový počet nakazených vo Fínsku sa zvýšil na 5412. Ochoreniu doposiaľ podľa údajov inštitútu podľahlo 240 ľudí a približne 3000 pacientov sa uzdravilo, informovala agentúra TASS.

Fínsko v máji postupne otvorí školy a centrá dennej starostlivosti, ktoré sú pre stav pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 zatvorené od 18. marca. Deti sa budú do škôl vracať postupne od 14. mája, teda zhruba dva týždne predtým, ako im začiatkom júna začnú letné prázdniny. Žiaci vyšších stredných a odborných škôl budú pokračovať v štúdiu na diaľku.

Do konca mája ostáva zákaz zhromažďovania sa viac ako desiatich osôb, ale od 1. júna umožnia stretnutie až 50 ľudí. Od júna takisto otvoria divadlá, múzeá, knižnice, reštaurácie a začnú aj športové podujatia.
 
 

Španielsko hlásilo 185 nových úmrtí na COVID-19, pandémia sa spomaľuje

Madrid 5. mája (TASR) – Španielsko dnes hlásilo ďalších 185 úmrtí na nový koronavírus. Teraz je počet pacientov, ktorým diagnostikovali ochorenie COVID-19 a zomreli naň, celkovo 25 613. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Údaje, ktoré zapadajú do trendu celkového spomaľovania pandémie v krajine, nezahŕňajú tisíce ďalších ľudí, ktorí zomreli v opatrovateľských domovoch v marci a apríli bez toho, aby ich otestovali.

Napriek až doteraz obmedzenej schopnosti Španielska robiť testy, údaje ministerstva zdravotníctva ukázali, že prípady nákazy v utorok stúpli na 250 000. Tento údaj zahŕňa aj 30 000 infikovaných, ktorých zistili pomocou testov na protilátky po tom, čo sa u nich neprejavili nijaké príznaky alebo ochorenie už prekonali.

Väčšina nových infekcií je zaznamenávaná medzi zdravotníkmi, ako vyplýva z údajov.

Vedúci epidemiológ Fernando Simón uviedol, že zmierňujúci trend pandémie je jasný a že cieľom je teraz vyhnúť sa zvratu v trende a návratu vlny nákazy.

Simón dodal, že z ochorenia sa vyliečilo vyše 123 000 ľudí.

Španielsko tento týždeň začalo uvoľňovať karanténne opatrenia, ktoré boli zavedené v polovici marca a patrili k najprísnejším na svete.
 
 

Počet obetí COVID-19 v Británii už prekonal hranicu 32.000

Londýn 5. mája (TASR) - V Británii zomrelo vyše 32.000 ľudí s podozrením na ochorenie COVID-19, ktoré vyvoláva nový druh koronavírusu. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje britského štatistického úradu. Spojené kráľovstvo tak predbehlo Taliansko a aktuálne má oficiálne najvyšší počet smrteľných obetí v Európe.

Štatistický úrad pripočítal k svojim údajom viac ako 7000 úmrtí v Anglicku a vo Walese, čím sa celkový počet mŕtvych zvýšil na 32.313.

Z údajov vyplýva, že Británia tak zaznamenala najvyšší počet obetí nákazy spôsobenej koronavírusom v Európe za Talianskom, kde do pondelka v súvislosti s nákazou novým koronavírusom zomrelo vyše 29.000 ľudí. Oproti Taliansku britský štatistický úrad do bilancie zahŕňa aj obete s podozrením na COVID-19.

Od stredy začali britské úrady zahŕňať aj obete, ktoré nákaze podľahli v domovoch opatrovateľskej služby.
 
 

Počet prípadov nákazy dosiahol v Iráne takmer 100 000

Teherán 5. mája (TASR) – V Iráne pribudlo 1323 pozitívne testovaných na nákazu koronavírusom SARS-CoV-2, čím sa ich celkový počet zvýšil na 99 970. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

"Počet potvrdených prípadov sa blíži k 100 000. Za posledných 24 hodín sme prišli o 63 našich krajanov a do dnešného dňa evidujeme celkovo 6340 úmrtí na ochorenie COVID-19, spôsobené novým koronavírusom," povedal hovorca ministerstva zdravotníctva Kijánúš Džahánpúr.

Podľa Džahánpúra prepustili z nemocníc od polovice februára, keď Irán oznámil svoje prvé prípady, 80 475 pacientov, zatiaľ čo 2685 je v kritickom stave.

Irán otvoril od pondelka mešity v tých oblastiach, kde sa podarilo zastaviť šírenie nákazy novým koronavírusom. Od 16. mája by sa mali otvoriť aj školy. Zakázané sú naďalej kultúrne a športové podujatia. Od 11. apríla začal Irán postupne otvárať svoju ekonomiku a zrušil aj zákaz dopravy medzi provinciami pre osobné vozidlá.
 
 

V Španielsku chcú pre koronavírus obmedziť počet žiakov v triedach

Madrid 5. mája (TASR) - Španielska vláda plánuje výrazne znížiť počet žiakov v triedach, aby sa obmedzilo možné šírenie nového koronavírusu na školách. Informovala o tom v utorok agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá.

Doteraz bol vo väčšine regiónov maximálny počet detí v triede 28 na základnej škole a 40 na strednej škole. Podľa nových pravidiel nebudú môcť pedagógovia učiť viac ako 15 žiakov naraz.

Ministerka školstva Isabel Celaáová uviedla, že nie je dosť peňazí na rozdelenie tried a zamestnanie ďalších učiteľov.

Tento nový "zmiešaný" systém bude zrejme fungovať v podobe ranných a popoludňajších zmien, zatiaľ čo zvyšok času využijú na on-line alebo diaľkové vzdelávanie.

Návrat do školy však nesmie ohroziť pokrok, ktorý sa doteraz v súvislosti s koronavírusom dosiahol, zdôraznila Celaáová. Bežné školské činnosti sa neobnovia, keďže by podľa nej nebolo možné dodržiavať potrebný odstup.

Nové pravidlá pravdepodobne ovplyvnia viac školy v mestách, než vo vidieckych oblastiach, ktoré majú v triedach často menej ako 15 žiakov.

V Španielsku, ktoré je v prvej štvorke krajín s najvyšším počtom úmrtí na koronavírus v Európe, sa školy znovu otvoria v septembri.
 
 

Vyberte región